Cum să alegi culorile perfecte de vopsea pentru fiecare cameră a casei tale

Când vine vorba de proiectarea casei tale, alegerea culorii potrivite a vopselelor pentru pereții tăi are mai multă putere decât ai putea crede. Poate face ca o cameră mică să se simtă mai mare și o cameră mare să se simtă mai intimă. Are potențialul de a lumina o cameră întunecată și poate evita strălucirea într-un spațiu foarte însorit. Poate încălzi o cameră răcoroasă, orientată spre nord, sau poate prinde viață la lumina de seară. 

Pe lângă o diagramă de vopsea și alegerea bazată pe preferințele proprii - care sunt, de asemenea, o parte esențială a ecuației - cum vă gândiți să alegeți viitoarele culori ale camerelor? Cum puteți spune ce culoare are anumite calități și cum afectează orientarea camerei modul în care va arăta vopseaua când este pe perete? 

Sfaturi utile de care trebuie să țineți cont pentru alegerea culorii vopselelor pentru locuința dumneavoastră

- Poziția geografică a camerei

Acest lucru este important, deoarece calitatea luminii care intră este diferită în funcție de poziționarea camerei, acest lucru va modifica aspectul culorii vopselei odată ce este pe perete.

Camerele orientate spre nord primesc o lumină mai rece și mai aspră, așa că este recomandat să evitați culorile reci deoarece vor părea și mai reci și vor părea plane. 

Camerele orientate spre est sunt luminoase dimineața devreme, dar devin mai frumoase pe măsură ce trece ziua, așa că sunt recomandate culori precum albastru , verde sau neutre -palide cu o bază albastră sau verde, care vor echilibra lumina soarelui strălucitoare, ceea ce o face mai puțin intensă. Alternativ, dacă doriți să profitați la maxim de dimineață, alegeți o culoare puternică, care va prinde viață la soare.

Camerele orientate spre sud au o lumină caldă și flatantă de culoare toată ziua, așa că sunt recomandate culorile reci pentru a menține atmosfera fără griji. Optați pentru vopsea decorativă de interior cu o bază mai rece, știind că lumina camerei o va încălzi.


Camerele orientate spre vest se vor simți mai răcoroase dimineața, apoi vor beneficia de lumină caldă mai târziu, așa că urmați aceleași reguli ca într-un spațiu orientat spre est, știind că la sfârșitul zilei lumina soarelui trebuie să fie echilibrată de culori reci, fie intensificată cu o culoare puternică.

-        Timpul petrecut în camera

În încăperile care vor fi ocupate în general după lăsarea serii, este important să țineți cont mai degrabă cum va arăta culoarea vopselei decorative de interior în lumină artificială, mai degrabă decât în ​​lumina zilei. Becurile cu halogen arată bine culorile de vopsea, dar vor face culorile să pară mai calde decât o face lumina naturală.

LED-urile sunt folosite pentru a crea lumină rece, dar cele mai recente versiuni sunt disponibile pentru „temperaturi de culoare” diferite. Cu cât temperatura culorilor este mai mare (măsurată în Kelvins sau K), cu atât este mai rece și mai întunecată lumina, iar culorile vopselei mai reci vor fi accentuate. În general, LED-urile albe calde (2.700K sau 3.000K) vor completa mai bine culorile de vopsea. 

-        Mărimea camerei

Dacă camera dumneavoastră este mică, vopseaua poate avea un efect transformator, ceea ce o face să se simtă mai mare. Folosiți mai degrabă nuanțele calde de culori, care măresc spațiul vizual. Pentru camerele mici sau întunecate, culoarea alb și culorile neutre pale vor reflecta impresia generală de cameră aerisită, ajutând și camera să se simtă mai mare.

Camera dumneavoastră este întunecată, deoarece se orientează spre nord? Urmați instrucțiunile de culoare de mai sus și folosiți nuanțe palide care au o bază roz sau galben pentru a evita crearea de spațiu rece.

-        Folosește vopseaua decorativă de interior în favoarea vopselei simple

Vopseauadecorativă     este foarte apreciată și utilizată în casele din Occident, dar capătă valoare și pentru români. Este un produs ultramodern, ecologic 100% pe bază de apă și simplu de aplicat, atât de un profesionist, cât și de un amator.

Finisajele unei vopsele decorative de interior au mai mult impact vizual comparativ cu efectele redate de vopseaua clasică, oferind spațiului un aspect bogat, plin de personalitate. Pe lângă estetica deosebită, vopselele decorative sunt si foarte practice. Acestea pot fi aplicate pe multiple tipuri de suprafețe, cum ar fi: pereți deja tencuiți sau uscați și chiar pe suprafețe din lemn, sticlă sau metal.


Vopseaua simplă se poate deteriora în timp mult mai rapid decât vopseaua decorativă, astfel pereții care au aplicată această vopsea necesită o renovare mai rară, fiind mai economică pe termen lung.

Vopseaua decorativă ascunde mult mai bine imperfecțiunile peretelui, comparativ cu o vopsea simplă. Datorită faptului că vopselele decorative nu sunt neapărat plane la atingere și caută să imite anumite texturi, acestea pot fi aplicate în așa fel încât să ascundă anumite denivelări preexistente ale peretelui.

Aplicarea vopselelor decorative de interior este un proces distractiv, plin de inspirație. Dacă la vopseaua simplă tehnica aplicării este destul de bătută în cuie, vopseaua decorativă poate fi aplicată atât cu rola, dar și prin folosirea de bureți, spatule sau pămătufuri. Câteva dintre efectele pe care le puteți găsi pe website-ul nostru sunt: vopseaua acrilică, vopseaua Calce Cruda, vopseaua cu efect de metal sau vopseaua cu efect de "piatră zen".

Cel mai important atunci când vă alegeți culoarea vospelei decorative, este să vă gândiți la culorile pe care vă place să le purtați, la mediile în care vă place să petreceți timp și la hobby-urile de care vă bucurați. Ce culori asociați cu lucrurile pe care le iubiți? Acestea sunt nuanțele care vor adăuga personalitate spațiului dumneavoastră, sporind starea de spirit pe care vreți să o creați. Acum, dacă vă gândiți că iubiți verdele pentru grădină, albastru pentru ocean și nuanțele îndrăznețe pentru haine, deja știți ce schemă de culori să alegeți.

Când o combinație de culori se simte corect pentru dumneavoastră, este timpul să săriți direct la pictură!