Cu siguranta la un moment dat v-ati intrebat cum să amenajati interiorul casei dvs. si probabil că ați întâlnit diferite stiluri de design interior, cum ar fi „contemporan”, „modern”, „industrial”, „art deco” și multe altele. Haideti sa vedem impreuna ce inseamna de fapt aceste terminologii.

         Pentru început, acești termeni se referă la diferite stiluri de design interior, fiecare design având caracteristicile sale unice, finisaj și vechime. Prin acest articol încearcăm să decodam semnificația unora dintre aceste stiluri de design interior și să explicam de ce sunt atat de populare.

         De exemplu, în ciuda faptului că este un adăpost temporar, casa unui vânător ar avea mai mult spațiu pentru uneltele necesare vânătorii și interioare mult mai masculine, în timp ce casa unui gradinar ar avea mai mult spațiu de depozitare și ar fi independentă de gen. De-a lungul anilor, pe măsură ce civilizația a evoluat, preferințele și materialele au evoluat și ele, dând naștere la diferite stiluri de design interior. Astăzi, vom vorbi despre câteva stiluri de design interior de top care au reușit să reziste testului timpului și sunt folosite de oameni chiar și astăzi.

          Stilul modern de design interior

          De la început, este important de menționat că „modern” și „contemporan” sunt două stiluri interioare diferite. 

          Stim instinctiv cand intram intr-o locuinta amenajata in stil modern. Detectam imediat liniile simple, ordinea si prospetimea decorului, aprobam in sinea noastra absenta bibelourilor de pe etajere si spatiul liber, neocupat de piese inutile de mobilier, apoi exclamam placut impresionati: Ce casa moderna!  Acest stil este înrădăcinat în stilurile de design și arhitectura germană și scandinavă. Totul este despre logică și practica, iar picturile și sculpturile sunt alese în consecință. Accentul designerului este pe funcționalitate și NU pe formă. Ideea de bază a stilului modern este de a crea case simple și fără dezordine, fără podoabe inutile. Acest stil a devenit tendință la începutul secolului al XX-lea și s-a întâmplat să revină un secol mai târziu. Majoritatea materialelor de decor în acest stil se limitează la simplitate, în special mobilierul. Nimic nu este prea tare sau îndrăzneț. Designul modern imbratiseaza o paleta de culori neutre, tonurile pamantii si culorile primare (rosu, galben si albastru). Aceasta paleta de culori iti permite sa iti amenajezi apartamentul intr-un stil modern fie monocrom, adaugand doar un strop dintr-o singura culoare pe care sa o alegi pentru accente, fie in culori puternice diverse, caz in care trebuie sa fii foarte atent la armonia pe care o creeaza. Si, de ce nu, poti opta in locul operelor de arta pentru un tapet  inedit cu motive geometrice simple, elegante, care sa adauge dimensiune interioarelor moderne.



           Stilul Contemporan 

           Stilul contemporan a apărut nu cu mult timp în urmă, dar a reușit să facă rapid foarte mulți adepți datorită regulilor simple de decorare. Deși este permanent în schimbare, specialiștii consideră că va fi extrem de popular multă vreme și că din ce în ce mai mulți oameni vor fi încântați să-l folosească pentru amenajarea propriilor case. La modă întotdeauna și apreciat pentru look-ul său fresh, stilul contemporan poate fi actualizat ori de câte ori își vor dori proprietarii, indiferent de noile tendințe apărute. Stilul contemporan este unul care se mulează perfect pe interioarele de dimensiuni mici sau mari, a spațiilor care vor să fie elegante și luxoase. Pentru a obține rezultate senzaționale, se vor avea în vedere câteva criterii care definesc, de altfel, acest stil nou, și anume open space-ul, libertatea de mișcare și aerisirea spațiului. Principalele caracteristici ale acestui stil sunt: forme geometrice puternic accentuate; folosirea luminii naturale din abundență; amenajarea flexibilă a dormitorului; utilizarea unor materiale diverse, dar prietenoase cu mediul înconjurător; planul casei deschis; existența unor elemente specifice planului exterior, cum ar fi plantele; culori neutre; accente vii de culoare; obiecte puține, dar funcționale.



          Stilul Minimalist

          Acest stil de design interior minimalist își are originea în Australia și este încă foarte popular acolo. Stilul subliniază minimalismul în toate aspectele designului interior, de la mobilier simplu la palete de culori neutre, până la accesorii funcționale, dar nu extravagante. Totul este raționalizat, simplu și necesar. Fara excese. Culorile neutre în tonuri de gri, bej, verde, alb şi negru, combinaţii monocrome, nuanţele reci şi contrastul închis-deschis, toate urmăresc crearea unei senzaţii de intimitate, relaxare, de amplificare şi aerisire a spaţiului. Pereţii, de regulă zugrăviţi în alb, trebuie să aibă personalitatea lor, motiv pentru care se foloseşte tapetul (pe unul sau mai mulţi pereţi), sau zugrăvirea unui perete în altă culoare, fiind preferate nuanţele deschise ale spectrului cromatic.

        Ferestrele-Se folosesc, în general, materiale cât mai transparente şi deschise la culoare. În funcţie de spaţiu se folosesc panelurile textile sau roletele tip zebra. Pentru un plus de eleganţă puteţi utiliza jaluzelele franjuri atât pentru ferestre cât şi pentru delimitarea spaţiilor. În locul draperiilor şi al perdelelor folosiţi jaluzele sau storuri romane. Sunt de efect. Mobilierul minimalist, practic, simplu, multifuncţional şi răsfirat, nu ar trebui să ocupe prea mult loc. 



         Stilul de design interior Shabby Chic 

         Stilul shabby chic este originar din Marea Britanie și emană atmosfera caselor mari în care mobilierul vechi, vopsit, alături de culorile și texturile calme creează căldură și confort. Numele stilului spune totul: „shabby” (uzat) si „chic” (elegant).Stilul Shabby Chic se caracterizează prin vibrații relaxate, corpuri de iluminat aerisite, mobilier cu atingere antică și un farmec de inspirație vintage. Nepretentios si totusi rafinat, acest stil de design interior seduce prin atmosfera primitoare pe care o creeaza. A evoluat ca un raspuns practic al provocarilor zilnice dintr-o gospodarie si a devenit popular in anii ‘90, dupa ce Rachel Ashwell a pus bazele unui magazin de mobilier pe care l-a numit Shabby Chic.

        Podelele de lemn reprezintă o parte esențială a oricărui interior shabby chic. O gamă largă de vaze, tablouri vechi, materiale textile și alte obiecte artizanale se găsesc în casele decorate shabby chic. Decorațiunile sunt în culori pastel, majoritatea fiind făcute de mână sau restaurate, cu multe flori, dar și cu oglinzi cu rame foarte ornamentate.

       Mobilierul este plin de detalii, în culori deschise, de alb, bej sau gri, cu accentul pus pe texturile nefinisate. Pereții sunt mai ales albi, însă folosirea tapetului în tonuri calde va crea un mediu plăcut și comod în locuința dumneavoastră.



         Stilul Eclectic 

         Eclectismul înseamnă a alege idei și inspirație dintr-o gamă largă și diversă de surse. Ideea de bază a stilului eclectic este de a folosi toate stilurile din istorie și de a crea ceva proaspăt, unic și fascinant. Totul este despre creativitate și capacitatea de a folosi mintea în mod liber și inovator. Intr-o locuinta amenajata eclectic nu ai cum sa te plictisesti. Oriunde te-ai uita, vei gasi cate un obiect deosebit, cu o poveste interesanta, iar explozia de nuante si imprimeuri confera spatiului o personalitate unica. Acest stil nu este pe placul oricui, iar acest lucru este de inteles. El poate fi comparat cu caracterul uman, in ceea ce priveste complexitatea si autenticitatea specifica. Se potriveste, mai ales, persoanelor care nu se pot decide asupra unui singur model de design interior si celor cu un caracter boem, creativ, care se lasa inspirati de tot ce exista in jurul lor!

        O incapere eclectica trebuie sa fie plina de culori care se armonizeaza. Alege o nuanta dominanta si foloseste-o ca sa creezi o legatura intre multimea de obiecte de diferite forme si texturi



        Stilul Industrial

        În casele cu stil industrial, puteți găsi elemente alese din fabrici, zone industriale și depozite. stilul industrial nu a fost inventat de vreun designer nonconformist si nici nu a aparut ca o reactie la alte curente estetice, ci s-a format in timp, incepand cu sfarsitul anilor ‘60, incercand sa raspunda unor nevoi concrete ale societatii. Numeroase fabrici si depozite din Europa si Statele Unite au fost inchise in deceniile sapte, opt si noua ale secolului trecut, odata cu modernizarea economica si dezvoltarea consumerismului, iar multi oameni au descoperit in aceste spatii parasite o solutie excelenta pentru problema locuintelor.In mod normal, ai fi tentat sa acoperi toata zidaria, tevile si conductele, dar daca esti atras de stilul industrial, atunci pregateste-te sa expui tot ceea ce inseamna elemente structurale si sa le integrezi pur si simplu in decor. Asta inseamna ca vei lasa la vedere tevile din metal, peretii din caramida si suprafetele din beton sau lemn. De altfel, lemnul, metalul si caramida sunt materialele care se identifica cel mai bine cu acest stil de amenajare, amintind de menirea originala a vechilor fabrici. 



        Stilul Rustic

        Stilul rustic, utilizat de cele mai multe ori pentru amenajarea cabanelor sau a caselor de vacanta din zonele de munte, este caracterizat printr-o serie de elemente specifice, precum: Piatra de rau; Lemn de esenta tare; Vegetatie specifica zonelor deluroase si montane;Tesaturi din lana, bumbac, in sau iuta; Motive folclorice etc. Chiar daca stilul rustic se poate identifica usor cu un spatiu traditional, construit pe elemente arhaice, imprumutate din folclorul romanesc, acest curent se imbina de minune si cu alte stiluri de amenajare interioare. Stilul rustic se caracterizeaza prin elemente cu aspect masiv, motiv intalnit la mai toate obiectele ce contureaza un spatiu decorat astfel, sustinute insa de o cromatica ce propune atat nuante calde, cat si nuante lemnoase inchise. 



        Designul interior tradițional

        Designul interior tradițional se inspiră din diferite stiluri din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea. Este un stil de design atemporal și nu are rădăcini într-o anumită perioadă sau epocă. Consecvent și simetric, stilul tradițional nu este la fel de excentric ca multe alte amenajări interioare, dar nici plictisitor. Pentru placarea pereţilor şi a tavanului cu lemn – pardoseli din lemn brut, parchet cu finisaje mate, este de preferat să folosiţi culori de lemn deschis. Pardoselile sunt de obicei acoperite cu ţoluri sau covoare cu flori sau alte elemente abstracte stilizate. Eventualele imperfecțiuni ale lemnului (brad, pin, stejar) vor adăuga mereu un plus de autenticitate. Alternativ, parchetul din lemn masiv sau cel stratificat reprezintă o opțiune viabilă. Când luați în vedere amenajarea locuinței cu elemente de stil tradițional, zugrăviți pereții în nuanțe de alb sau în culori deschise, naturale. Prin aceasta modalitate se va echilibra atmosfera și vor fi scoase în evidență elementele bogate, specifice stilului de inspirație folclorică. Puteți opta și pentru bej, crem, maro deschis, galben și cărămiziu.